Vuoden 2015 Ccea-seminaarit käyntiin – palaute taas erinomaista

Vuoden 2015 ensimmäinen Ccea-seminaari järjestettiin perjantaina 6.2.2015. Aiheena oli yksi tämän hetken merkittävimmistä tuotantoteollisuuden puheenaiheista: teollinen internet ja bisnesmallien muutos. Vieraspuhujina tällä kertaa olivat Jukka Kuusinen Tiedolta ja Pertti Rauva John Deere Forestrylta. Täysi salillinen osallistujia arvio seminaarin erittäin mielenkiintoiseksi. Seminaarin kokonaisarvosana oli 4,68 asteikolla 1–5.

”Olemme todella iloisia palautteesta. Seuraavan Ccea-seminaarin suunnittelu on jo alkanut. Sen teeman julkistamme viimeistään maaliskuun alussa”, sanoo Ccean markkinointi- ja myyntijohtaja ja seminaarin puheenjohtajana toiminut Auli Packalén.

Jukka Kuusinen kertoi, että teollinen internet tai asioiden internet on yksi tulevista kansalaistaidoista: on helpompi miettiä, kenelle teollinen internet kuuluu kuin kenelle se ei kuuluisi. Teollisen internetin liiketoiminnallisen hyödyntämisen pitää kuitenkin lähteä konkreettisista hyödyistä, joita digitalisoitumisella haetaan. Olennaista on se, mitä asiakkaiden tarpeita sen avulla voidaan ratkoa.

”Moni yritys on toimialansa vanki”, Jukka sanoi ja viittasi siihen, että liiketoimintamallien muuttaminen on monille vaikeaa. Teollisen internetin hyödyntäminen edellyttää usein paitsi yrityksen oman liiketoimintamallin, myös koko arvoketjun toiminnan muokkausta tai jopa täydellistä uudistamista.

Hyvä esimerkki koko arvoketjuun vaikuttavasta teollisen internetin hyödyntämisestä on John Deere Forestry, jolle teollinen internet on ollut osa liiketoimintaa jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Pertti kertoi, että John Deere -yhtymän kaikki koneet maataloustraktoreista harvestereihin varustetaan tällä hetkellä laitteella, joka lähettää tietoa laitteen toiminnasta. Tämä tuo kokonaan uusia mahdollisuuksia palveluliiketoiminnan ja asiakkaan oman liiketoiminnan kehittämiseen. On mahdollista, että tulevaisuudessa asiakas ostaakin tietyn puunkorjuun kapasiteetin eikä erikseen konetta ja huoltopalvelua.

”Aiheenamme oli teollinen internet ja bisnesmallien muutos, koska keskustelussa puhutaan nyt liian vähän siitä, miten teollisuusyritykset taipuvat teollisen internetin edellyttämiin muutoksiin ja mitä muutokset käytännössä tarkoittavat: Ketä palvellaan? Kuka asiakkuuksista vastaa? Miten toimitetaan? Mitä luvataan? Mitä resursseja ja kumppanuuksia tarvitaan? Miten toimitaan ja millaisessa organisaatiossa? Bisnesmalli ei noin vain muutu, se pitää muuttaa”, totesi Auli Packalén.

Jukka Kuusisen esitys

Pertti Rauvan esitys