Reetta Rajala: Muutoksen läpiviennin 5 kuolemansyntiä

Kuulostaako tutulta: Pakottava tarve muutokselle, mutta muutoshallintaan ei panosteta tarpeeksi? Jos näin on, valitettavasti muutoshankkeesi on tuomittu epäonnistumaan.

Heikentynyt taloustilanne on ajanut organisaatioita tilanteeseen, jossa muutoksia tehdään hullun lailla. Halutaan liian isoja muutoksia nopeasti, mutta muutoshallintaan ei panosteta tarpeeksi. Siksi työntekijöiden on usein vaikea ymmärtää, miksi muutos toteutetaan ja mitä se käytännössä heille tarkoittaa. Kokemukseni pohjalta olen määritellyt 5 muutoksen läpiviennin kuolemansyntiä – virheitä, joita organisaatiot tekevät yhä uudelleen ja uudelleen.

1. Liian monia päällekkäisiä ja priorisoimattomia muutoshankkeita tai -projekteja, jotka vaikuttavat samoihin ryhmiin tai edellyttävät heiltä jotakin.

2. Odotetaan, että muutos tapahtuu vain, koska ”minä käsken”.

3. Uskotaan, että yksisuuntainen viestintä – usein intranetin ja massasähköpostien välityksellä – riittää isoissa ja monimutkaisissa muutoksissa.

4. Unohdetaan toiston voima: vaikka itse oletkin saattanut kyllästyä viestisi toistamiseen, kohderyhmät alkavat saada vasta vihiä siitä, mitä se tarkoittaa heille.

5. Muutoksenhallintaan aletaan investoida vasta, kun on jo ajettu seinään.

Tyypillisesti jokainen näistä viidestä kohdasta on tunnistettavissa projekteista, jotka ovat epäonnistuneet. Käsittelen jokaista niitä tarkemmin tulevina kuukausina. Sillä välin jatka keskustelua aiheesta tai väitä vastaan LinkedInissä tai Twittereistä.