Auli Packalén: Mitä se meille tarkoittaa?

Digitalisaatio, teollinen internet, big data, 3D-tulostus… Teollisuudessa eletään jännittäviä aikoja. Tyrkyllä on paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia – tai uhkia.

Otetaan esimerkkinä teollinen internet, josta kaikki puhuvat. Moni on osallistunut seminaareihin tai muihin tapahtumiin, joissa teollinen internet on ollut tapetilla. Osa bisnesyksiköistä tutkii tai jopa benchmarkaa tai pilotoi teollisen internetin sovelluksia. Kaikki seuraavat silmä tarkkana kilpailijoiden peliliikkeitä.

Ja suurin osa ylimmästä johdosta myöntää, että teollisen internetin konsepti kyllä kiinnostaa, mutta johdolla ei ole yhteistä ymmärrystä siitä, mitä teollinen internet liiketoimintamielessä voisi tarkoittaa. Heiltä puuttuu visio: kun ei ole olemassa selkeää kuvaa siitä, mitä teollisen internetin hyödyntäminen voisi tuoda, liiketoimintaa on hankala johtaa yhtään mihinkään suuntaan. Niinpä osa bisnesyksiköistä jatkaa puuhastelua omasta näkökulmastaan. Ja osa ei tee yhtään mitään, vaikka heille voisi olla tyrkyllä valtavia mahdollisuuksia.

Miten saada hyvä ote kiinnostavista uusista konsepteista

Miten saada vastaus kysymykseen Mitä se meille tarkoittaa?

Ensiksi, pane pystyyn teollisen internetin iskuryhmä ja suostuttele yksi bisnesyksikön vetäjistä sen omistajaksi.

Toiseksi, huolehdi, että iskuryhmän jäsenet voivat käyttää aikaansa lisäämään ymmärrystään siitä, mikä teollinen internet on – hakemaan tietoa ja parhaita käytäntöjä esimerkiksi toisten toimialojen yrityksistä.

Kolmanneksi, järjestäkää sisäinen työpaja: Omistakaa alkuosa sille, että jaatte tietoa siitä, mistä teollisessa internetissä on kyse ja millaisia sovelluksia muut yritykset ovat saaneet aikaan. Kannustakaa osallistujia kysymään ja haastamaan. Käyttäkää toinen puolisko keskusteluun siitä, mitkä voisivat olla käytännön bisnesmahdollisuuksia teille. Älkääkä päästäkö ketään lähtemään ennen kuin olette tehneet selkeän päätöksen siitä, lähdettekö eteenpäin. Ja jos päätätte lähteä, sopikaa seuraavat toimenpiteet.

Vaikka teollinen internet on tässä esimerkkinä, sama metodologia on sovellettavissa kaikkeen, mikä vaatii kirkastusta. Hanki hyvä fasilitaattori ja kääri hihat!