Reetta Rajala: Kerta riittää – vai riittääkö?

Muutoksenhallinnan viisi kuolemansyntiä -sarja jatkuu. Nyt on vuorossa neljäs osa:

4. Unohdetaan toiston voima: vaikka itse oletkin saattanut kyllästyä viestisi toistamiseen, kohderyhmät alkavat saada vasta vihiä siitä, mitä se tarkoittaa heille.

Muutosta suunnittelevat työskentelevät muutoshankkeensa kanssa pitkään. He ehtivät kyllästyä toistettaviin viesteihin, esimiesviestintään ja lukuisiin keskusteluihin jo ennen kuin muutoksesta viestitään suurelle yleisölle, työntekijöille. Unohdetaan, että jotkut kuulevat asiasta vasta ensimäistä kertaa. Ydinryhmä olettaa, että kaikki muutkin ovat jo ehtineet sisäistää keskeiset viestit ja kyllästyä samaan tarinaan.

Lisäksi on syytä muistaa, että asiat eivät jää muistiin kerrasta eikä muutokseen liittyviä yksityiskohtia voi sisäistää kerralla. Toisto on vahva väline. Sillä voidaan varmistaa, että ihmiset ymmärtävät, mistä on kyse. Saman viestin kertaaminen uudelleen ja uudelleen antaa sanomalle perspektiiviä ja auttaa sisäistämään asian. Ihmiset saa helpommin sitoutumaan muutokseen, jos useat eri tahot ovat viestimässä asiasta innostuneesti.

Parasta on kerrata ensin pääasiat ja anna lopuksi hieman lisätietoja. Vasta sitten, kun itse olet jo kyllästynyt, monet muut alkavat juuri ja juuri ymmärtää muutoksen perusteet ja vasta silloin alkaa todellinen muutoksen juurruttaminen .

Aiemmat osat kirjoitussarjasta Muutoksenhallinnan viisi kuolemansyntiä löydät CCEAn Ajankohtaista-sivulta.