Auli Packalén: Teollinen internet ei muuta mitään

Kukaan ei voi välttyä kuulemasta joka suunnasta sitä, mitä mahdollisuuksia IoT – asioiden internet, teollinen internet, kaiken internet tai mitä käsitettä haluaakaan käyttää – tuo liiketoiminnalle. Ja kun puhutaan IoT:stä, viimeistään toisessa lauseessa kuvataan, kuinka IoT muuttaa, mullistaa tai pakottaa panemaan uusiksi bisnesmallit, ansaintalogiikat, organisaatiorajat ja kokonaiset toimialat.

Suomessa IoT on ollut kunnolla tapetilla ehkä parisen vuotta. Edelleen moni yritys on siinä pisteessä, että se kartoittaa mahdollisuuksia ja tutustuu siihen, mitä IoT voisi itselle tarkoittaa.

Väitän, että monessa yrityksessä IoT-mahdollisuudet jäävät mahdollisuuksiksi. Käyttämättömiksi tilaisuuksiksi.

Miksi? Siksi, että IoT:n mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää suurempia muutoksia kuin mitä organisaatioissa on nähty ja koettu pitkiin aikoihin. Tällä hetkellä moni yritys kamppailee sellaisten muutosten kanssa kuin globaalit prosessit, toiminnan harmonisointi, järjestelmien käyttöönotot… Ne ovat todella yksinkertaisia muutoksia, kun niitä vertaa bisnesmallin, ansaintalogiikan ja organisaation rakenteiden muutoksiin, joita IoT:n kunnollinen hyödyntäminen edellyttää.

Jos et saa ERP-järjestelmää tai myyntiprosessia kunnolla jalkautumaan globaalisti, miten voit edes kuvitella muuttavasi koko bisnesmallin?

Olipa kyse ekosysteemien rakentamisesta, tiedon omistajuudesta tai organisaation siilojen purkamisesta, jokainen niistä vaatii lukemattoman määrän keskusteluita. Pitää nähdä vaivaa, vääntää kättä, suostutella, kääntää johdon päätä, oppia pois vanhasta, romuttaa sisäistä rahanjakoa ja kannustimia… Bisnesmalli ei noin vain muutu, se pitää muuttaa. Jos tuntuu helpolta, olet todennäköisesti sivuraiteilla.

Teollinen internet ei muuta tai mullista yhtään mitään. Subjektiksi tarvitaan joku muu. Kuka on valmis ottamaan jättihaasteen vastaan?