Reetta Rajala: Älä aja muutosseinään, vältä se

Muutoksenhallintaan aletaan investoida vasta, kun on jo ajettu seinään, on viides ja viimeinen muutoksenhallinnan läpiviennin kuolemansynneistä.

Muutoksenhallinnan ammattilaisina näemme kerta toisensa jälkeen, miten muutoshankkeen omistajat ajattelevat saavansa hankkeen vietyä maaliin ilman riittävää ammattimaista muutoksenhallinnan apua, olipa apu sitten sisäistä tai ulkoista.

Unohdetaan, että muutoksenhallinta pitää aloittaa jo suunnitteluvaiheessa. On liian kiire. Muutoksen suuruus aliarvioidaan. Ajatellaan, että perinteinen massaviestintä riittää. Luotetaan liikaa omaan ajanhallintaan. Aliarvioidaan muutoksenhallinnan tärkeys. Unohdetaan neljä listaamaani muutosten kuolemansyntiä.

Aivan liian usein apua pyydetään vasta sitten, kun on jo ajettu seinään. Aikataulut ja budjetit on jo ylitetty. Organisaatio pitäytyy itsepäisesti vanhoissa toimintatavoissa, eikä liiketoimintahyötyjen realisoitumisesta näy merkkiäkään.

Tässä vaiheessa muutoksenhallinta on paljon työläämpää ja hitaampaa kuin alussa. Muutoksenhallinnan ongelmat pitää korjata ensin. Organisaatio pitää saada yhtä innostuneeksi kuin muutoksen alkuvaiheessa. Vasta sen jälkeen muutoksen toteutusta voidaan lähteä viemään eteenpäin. Valitettavasti uskomaton määrä ponnisteluja ja aikaa on jo valunut hukkaan.

Johdolla on yleensä tukenaan viestintä, henkilöstö, talous, tekninen tuki ja PMO. Suurissa muutoksissa johto tarvitsee myös ammattimaista tukea muutoksen johtamiseen ja hallitsemiseen – jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa.

Hyvät johtajat investoivat tarvittavaan tukeen. He tekevät välttääkseen ongelmat eivät ratkaistakseen jo syntyneet ongelmat. He ymmärtävät rajoitteensa.

Kirjoitus päättää sarjan Muutoksenhallinnan viisi kuolemansyntiä.