Anu Peltola: Huippu-urheilua ja yritysmaailman muutoksia koskevat samat säännöt

Urheilussa ja muutoshallinnassa pätevät samat lainalaisuudet. Asia kirkastui, kun sponsoripurjehtijamme Monika Mikkola kävi kuukausipalaverissamme kertomassa, millä eväillä Tokion olympialaisista 2020 on otettavissa mitali.

Tilaa uudelle, aikaa muutokselle

Kun urheilijan on aika ottaa harppaus seuraavalle tasolle, harjoitteluohjelmaa muutetaan vastaavasti. Kaikkia uusia harjoittelutapoja ei tuoda vanhan päälle. Jostain on luovuttava, jotta uudelle on tilaa kehittyä.

Yritysmaailmassa muutosten läpiviennissä pätee sama laki. On luovuttava vanhasta, jotta uudelle saadaan tilaa. Olkoon kyseessä järjestelmä, toimintatapa tai mikä tahansa uusi asia, joka muutoksen läpiviennillä halutaan saattaa käyttöön, vanhasta täytyy uskaltaa luopua.

Valitse tärkeimmät

Harjoitteluanalyysin tuloksena urheilijalla voi olla kahdenkymmenen parannettavan kohdan lista, joilla huipputuloksiin tähdätään. Kahdenkymmenen kohdan listaa ei voi ottaa käyttöön kerralla, muuten harjoittelusta pettää pohja. On valittava ne kaksi parannettavaa asiaa, joihin on tärkeintä keskittyä ensin. Sen jälkeen voi ottaa käsittelyyn kaksi seuraavaa.

”Muutokselle pitää antaa aikaa, kunnon mahdollisuus. Tulokset voivat näkyä esimerkiksi puolen vuoden kuluttua. Vaikka uusi tapa tuntuisi alussa tyhmältä, tulokset palkitsevat myöhemmin”, Monika sanoo.

Sama pätee sataprosenttisesti myös yritysmaailmaan. Mikään muutos ei mene läpi sormia napsauttamalla. Aikaa, resursseja ja sitkeää puurtamista tarvitaan – ja uskallusta jättää osa asioista odottamaan vapaata kaistaa.

Kaista, konkretia ja konsistenssi

Muutos pitää viedä läpi kaikissa sidosryhmissä johdonmukaisesti. Muutokselle pitää antaa aikaa – sekä konkreettiselle tekemiselle, että tulosten näkymiselle. Pitkästä vaatimuslistasta on uskallettava ottaa työn alle ne tärkeimmät ja jättää muut odottamaan.

Urheilijalla on matkalla huipulle apunaan valmentaja, fysiikkavalmentaja, ravintoterapeutti, fysioterapeutti ja hieroja. Yritysmaailma yrittää usein pärjätä omin voimin muutoksen johtamisessa, implementoinnissa, esimiesten tukemisessa ja muutosviestinnässä. Samaan aikaan, kun päivittäinen operatiivinen toiminta tarvitsee edelleenkin yhtä paljon työtä kuin aina aiemminkin.

Urheilumaailman oppeja kannattaa seurata tässäkin. Muutoshallinnan ammattilainen on viisas sijoitus.