Tiia Soininen: Onko muutoksesi turhaan maraton?

Muutosprojekti on johtajalleen vähän kuin maraton: kärsivällisyyttä, sitkeyttä ja päättäväisyyttä vaativa matka, joka on taitavimmallekin vauhdinjakajalle yllätyksellinen. Olosuhteet muuttuvat matkalla. Kanssajuoksijat ovat arvaamattomia. Kengät, nuo tärkeimmät työvälineet, saattavat hajota.

Jos muutoksista tekee haastavia niiden kauaskantoisuus – se miten laajasti ne vaikuttavat organisaation jokaiseen jäseneen ja usein ulkopuolellekin – muutosprojekteista haastavia tekee se, että nekin ovat muutosten kohteita.

Aina nimittäin sattuu ja tapahtuu. Jollekulle tulee jotain kiireisempää, toiselle jotain yllättävää, kolmannelle jotain tärkeämpää. Neljäs vetää yhteen suuntaan, viides vastakkaiseen.

Treenaa siis, muutosjohtaja, kuin kestävyysurheilija: sitkeyttä, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä. Kun olet saanut itsesi ja organisaatiosi vakuutettua muutoksen tarpeellisuudesta, hyödystä ja kannattavuudesta, pidä pääsi ja anna mennä! Laadi aikataulutettu suunnitelma. Kun muutosprojektisi joutuu muutokseen, kun itsesikin tekee mieli hellittää, luota aikatauluusi kuin huippu-urheilija konsanaan. Aikataulut on tehty, koska tilanteet kuitenkin muuttuvat.

Ja muista, että kestävyysmatkoja on muitakin kuin maraton; muutoksesi onnistuu vähemmilläkin kilometreillä.

Saat nimittäin koko porukan helpommin maaliin, kun pidät matkan kohtuullisena. Rion olympialaisissa 10 prosenttia miesmaratonareista keskeytti kisan. Kymppitonnilla keskeytti enää kuusi prosenttia. Tonnivitosella ei kukaan.

Pidä siis pääsi ja päämääräsi. Vaikka matkalla olisi esteitäkin.

Kirjoittaja toimi aiemmin CCEAssa konsulttina. Voit seurata Tiia Twitterissä.