Reetta Rajala: Menestys ei ole yksilölaji

Yritykseni CCEA vietti 10-vuotisjuhlaa viime joulukuussa. Merkkipäivän yhteydessä saamani palaute pisti miettimään liiketoimintaa ja siinä menestymistä. Suuri osa palautteesta kohdistui suoraan minuun. Sain kuulla, kuinka loistavaa työtä olen tehnyt rakentaessani CCEAa ja kuinka olen menestynyt hienosti. Kiitoksia kovasti, mutta en kyllä yksin ansaitse kaikkia kohteliaisuuksia. CCEAn menestys rakentuu huomattavasti useamman kuin yhden henkilön varaan.

En ole mielestäni kummoinen liiketoimintajohtaja. Olen surkea ottamaan ja kantamaan riskejä. En ole oikein ihmisjohtajakaan, vaikka yrittäjän olisi kai hyvä olla. Olen kova paiskimaan hommia, olen analyyttinen ja ratkaisukeskeinen – hyviä ominaisuuksia muutoskonsultille. Kestän aika hyvin paineita, ja olen sinnikäs. Tunnistan heikkouteni ja hyväksyn sen, että tarvitsen muita ihmisiä paikkailemaan niitä. Ei varsinaisesti aivan ihanteellinen kokonaisuus liiketoimintamenestykseen, ja silti CCEAlla pyyhkii hyvin. Miksi?

Ensinnäkin, tärkeä päätös CCEAn historiassa oli hallitustyöskentelyyn panostaminen. Olemme alkumetreiltä miettineet tarkasti, minkälaista osaamista ja ammattitaitoa hallitukseen tarvitaan. Olen superonnekas, koska isäni – joka on erinomainen liiketoimintajohtaja – oli käytettävissä aktiiviseen rooliin CCEAn hallituksessa. Hallitus on haastanut meitä ja tukenut meitä valtavasti strategisessa ajattelussa ja suunnan määrittelyssä. Heidän avullaan on ollut mahdollista rakentaa strategia, joka näyttää toimivan. Olen toki tehnyt päätökset, mutta ilman hallitustamme emme olisi onnistuneet.

Toiseksi, koska en ole oikein ihmisjohtaja, päätimme jo hyvin varhaisessa vaiheessa että vain johtoryhmä raportoi minulle. Muiden esimiehenä toimii tehtävään paremmin soveltuva henkilö. Lyön vetoa, että ccealaiset ovat tyytyväisiä tähän asetelmaan.

Kolmas menestystekijä on ollut ihmisten huolellinen valinta. Teknisesti parhaat kyvykkyydet ja viehättävimmät persoonat eivät aina ole hyviä muutoskonsultteja. Eikä CCEA varmasti ole paras työpaikka kenelle tahansa – muutos on kovaa työtä ja yleensä kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista. Ei siis ole helppoa löytää niitä tyyppejä, jotka sopivat erinomaisesti meille ja joille me sovimme täydellisesti.

Olemme tehneet yhteistyötä saman rekrytointikonsultin kanssa jo 8 vuotta ja viilanneet rekrytointiprosessimme kuntoon. Viime aikoina olemme myös jakaneet ahkerasti kulttuuriamme sosiaalisessa mediassa, jotta hakijat näkevät millaista CCEAssa on olla töissä. Hiotun prosessin, pätevän kumppanin ja omien henkilöstö- ja markkinointijohtajiemme panostuksen myötä olemme onnistuneet löytämään upeita osaajia CCEA-tiimiin ja avainrooleihin. Oma panokseni prosessissa on lähes olematon, kiitos tiimin rakentamisesta kuuluu johtoryhmälleni.

Viimeinen ja minulle henkilökohtaisesti merkittävä menestystekijä on ollut perheen vahva tuki. En ikinä olisi lähtenyt HP:ltä, ellei mieheni olisi sitoutunut tukemaan minua taloudellisesti jos homma kaatuisi. En ikinä olisi ryhtynyt yrittäjäksi, ellei mieheni olisi vakuuttanut että pystyn tähän. Mieheni päivittäinen apu – ilman yhtä ainutta valituksen sanaa – on mahdollistanut sen, että olen pystynyt panostamaan CCEAan täysillä. Hän on ollut tukenani myös kovina päivinä, joita näihin kymmeneen vuoteen on luonnollisesti mahtunut.

Onnen merkitystä ei myöskään sovi aliarvioida. Itse asiassa Helsingin Sanomat kirjoitti aivan vasta Alessandro Pluchinon ja hänen työryhmänsä laatimasta virtuaalisesta mallista, joka osoittaa menestyksen avainten löytyvän pääasiassa onnekkuudesta.

Yrittäjyyden näkökulmasta katsottuna nämä ovat mielestäni tärkeimmät menestystekijät:

1) Tunnista vahvuutesi ja heikkoutesi ja panosta aukkojen täydentämiseen.

2) Hanki ympärillesi ihmisiä opastamaan ja tukemaan sinua ja työskentelemään kanssasi.

3) Toivo hyvää tuuria.

Kuten sanoin, arvostan CCEAn menestyksen johdosta saamiani kehuja, mutta haluan jokaisen ymmärtävän, ettei menestystä rakenneta koskaan yksin.