Reetta Rajala: Leikitäänkö teilläkin reipasta?

Miten etätyö todellisuudessa sujuu?

Sataprosenttista etätyöskentelyä on isolla osalla asiantuntijatyötä tekevillä jatkunut jo hetken, eikä loppua ihan lähitulevaisuudessa näy. Tänä aikana me CCEAssa olemme toimineet täydessä etätyömoodissa, tukeneet asiakkaitamme (mm. S-ryhmä) etätyön toimintatapojen sujuvoittamisessa ja kestäväksi muokkaamisessa sekä seuranneet isoa määrää asiakkaita projekteissamme.

Äkkitarkastelulla lähes kaikkialla näyttää, että organisaatioiden etätyö sujuu hyvin; siihen on työkalut ja ohjeet, ihmiset eivät pahemmin valita. Mitä paljastuukaan, jos raapaistaan pintaa vähän syvemmältä?

Etätyö kuormittaa piilevästi

Lähempi tarkastelu saa kaiken näyttämään toisenlaiselta: työ- ja vapaa-aika sekoittuvat, jatkuva fyysinen etäisyys työyhteisöstä aiheuttaa eristäytymisen ja yksinäisyyden tunnetta, virtuaalipalaverien putki uuvuttaa, talouden uutiset syövät turvallisuuden tunnetta jne. Hallinnan tunne omasta työstä vähenee ja kuormittuneisuus kasvaa. Vaikeita tilanteita on hankalampi johtaa ruudun takaa.

Ongelma ei siis ole ohjeistuksessa ja teknologiassa, vaan kuten yleensäkin, ihmisen toiminnan muutoksessa – siinä, miten oman työn ja johtamisen rutiinit saadaan mukautettua jatkuvaan etätyöskentelyyn. Tämä on toimintamallin muutos, myös niille, joille etätyö on tuttua vuosien takaa.

Jatkuvan etätyön kuormittuvuus voi siis olla piilevää; moni esittää reippaampaa kuin onkaan – on vain pakko jaksaa. Ulospäin näkyvät merkit kuormituksesta tulevat usein viiveellä ja ruudun takaa niitä on vaikeampi tunnistaa. Kun merkit näkyvät, saatetaan olla jo todella vaikeassa tilanteessa.

Miten onnistua etätyössä?

Tilannetta hetken havainnoituamme laitoimme nopeasti pystyyn etätyöfiiilistä mittaavan palvelun edelläkävijätyökalumme, Celkee Insight -kokemusmittarin pohjalta. Mittauksen avulla pääset helposti kiinni heikkoihin signaaleihin ja pystyt täsmätukemaan organisaatiotasi ennakoivasti – jo ennen kuin kuormituksen merkit alkavat näkyä työntekijöistä ulospäin.

Olemme lisänneet tarjoamaamme myös Pikapolun kestävään etätyöhön. Tämä koostuu aloituskyselystä, muutamasta webinaarista, materiaalipaketeista ja linkkilistoista. Kantava ajatus tässä palvelussa on lähestyä etätöitä ihmis- , ei teknologianäkökulmasta; kuinka pienillä konkreettisilla teoilla ja omaa käyttäytymistä ja rutiineja muuttamalla sekä tiiminvetäjät että tiimiläiset voivat tehdä etätyöskentelystä tuottavampaa ja mielekkäämpää.

Toimintatapojen ja rutiinien muokkaaminen jatkuvaan etätyöhön alkaa pienistä arjen asioista: kuinka rytmitän päiväni ja suunnittelen työni, kuinka olen tiimiläisteni ja kollegoitteni saatavilla ja pidän yllä yhteisöllisyyttä ja kuinka kokoustan tuottavasti.

Tärkeää on tarkastella asiaa kokonaisvaltaisesti etätyöpäivän, -kokouksen, -johtamisen ja -kehittämisen näkökulmista. Ei todellakaan riitä, että Teams tai Google Meet ja niiden toiminnallisuudet ovat hallussa ja etätyöohjeistukset jossakin intran syövereissä. Merkitsevää on, kuinka mukautamme toimintatapoja ja arjen käyttäytymistämme. Tässä ihmislähtöisen muutoksen taitava CCEA voi auttaa.

Katso kaikki palvelumme onnistuneeseen etätyöhön ja lataa Remote ways of Working -käsikirja! >>