Riikka Halmesvaara: Mikä ihmeen lonttikummi

Tiedätkö sen jännittävän, kutkuttavan ja ja kihelmöivän tunteen, kun menet kohti uutta työpaikkaa ensimmäisenä päivänä? Olo on innostunut mutta samaan aikaan jännittynyt. Toki rekryprosessissa tapasit jo monta tulevaa kollegaa – mutta entäs ne kaikki muut? Millaisia tyyppejä siellä on? Saako lounasseuraa helposti? Ehtivätkö muut jutella uuden työntekijän kanssa kahvikupposen äärellä vai ovatko kaikki muut liian kiireisiä asiakastyössä? Me CCEAssa haluamme huomioida juurikin tuon tunteen.

Kun saamme joukkoomme uuden kollegan eli lontin ja hänen ensimmäinen työpäivänsä koittaa, kulisseissa on tapahtunut jo vaikka mitä. Meille on todella tärkeää, että uusi lontti kokee olevansa tervetullut ja osa perhettämme alusta saakka. Yksi tärkeä asia uuden lontin aloituksessa on lonttikummin nimeäminen. Lonttikummilla on tärkeä rooli uuden työntekijän perehdytyksessä, erityisesti kulttuurimme ja perheeseemme tutustuttamisen näkökulmasta. Kummi tutustuttaa CCEAn työtapohin ja muihin työntekijöihin ja näyttää esimerkiksi lähistön lounaspaikat.

Rentoa, mutkatonta ja yksilöllistä

Kummitoiminta ei ole kulmat kurtussa perehdytysmateriaalien ja PowerPoint-settien selaamista vaan päinvastoin vapaata jutustelua ja toisiinsa tutustumista rennosti kullekin sopivalla tavalla ja kullekin sopivassa paikassa. Kummi on ensimmäinen epävirallinen kontakti perheeseemme ja on tärkeä osa lontiksi muuntumista. Koska kaihdamme byrokratiaa, hierarkiaa, abstraktiutta ja kaikkea muuta jäykältä ja fiiniltä kuulostavaa, tyypillinen kummitapaaminen on esimerkiksi yhteinen kävelyretki tai lounastreffit.

Perehdytysprosessimme on timantiksi hioutunut ja kerrassaan upea, joten kummin tehtäväksi jää olla se, keneltä voi kysyä ihan mitä tahansa, vaikka kuinka tuntuisi hassulta kysymykseltä. Tosin hassuja kysymyksiä ei lonttiperheessä olekaan. Meille on tärkeää olla avoimia ja aina toistemme tukena. Lontit ovat keskenään tasavertaisia – lontin sukupuolella, fyysisellä iällä tai ”lontti-iällä” ei ole väliä.

Kaikki lontit ovat omalta osaltaan toivottamassa uutta perheenjäsentä tervetulleeksi, mutta lonttikummi on se, joka kaitsee uutta tulokasta ensihetkistä lähtien. Moni kummi on jäänyt myös sparrauskaveriksi vaikka vauvalontista onkin jo kasvanut taapero tai jopa teini-ikäinen lontti. Lonttikummi tukena on helppoa sujahtaa mutkattomaan ja perhemäiseen työyhteisöömme. Oletko sinä seuraava lonttivauva?